Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора Последни новини

Предлагат удвояване на глобите при ненавременно плащане

При неплатена пътна глоба след определен срок тя да се удвоява, предложи бившият шеф на КАТ Пътна полиция Алекси Стратиев, цитиран от Дарик.
Той отхвърли идеята да се слагат ПОС терминали в патрулните коли.

“Единият вариант е НАП да намери решение, защо пък да не се ползват и частни съдебни изпълнители, трети вариант е да се ползват данъчните органи в общината? Все пак това са държавни институции и могат да се включат. Има и още нещо – защо онзи, който не си е платил глобата в рамките на три или четири месеца, да има удвоена глоба. При нас лихви върху глоби не можело. В другите държави може и ние се стремим към тези други държави“, каза Стратиев и посочи, че така е в Холандия и Франция, например.

Ако те спре патрул, който вече трябва да проверява освен шофьора, и спътниците му, за неплатени глоби, при отказ да се плати – свидетелството на водача ще бъде отнето, тъй като вече има разпоредба в закона. “Всичко се струпва на водача, той е виновен за всичко заради всички тези мерки“, допълни Стратиев.

По повод ПОС терминала в колите, ексшефът на КАТ заяви, че полицаят не е нито касиер, нито счетоводител.

“Това ще затрудни пътния полицай и тази отчетност ще затрудни цялата система на пътната полиция. Това е абсурдно“, каза още той.

От днес се премахват предупредителните знаци за участъците с камери по магистралите.

От петък е в сила забраната за движение на тирове през уикенда по аутобаните.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *