22.07.2024

Прокуратурата видя дискриминация при приема в училище

училище

Върховна административна прокуратура (ВАП) настоя Комисията за защита от дискриминация (КЗД) да вземе мерки във връзка с приема на деца в учебни заведения.
В съобщение от пресцентъра на държавното обвинение се казва:

„ВАП се самосезира вследствие на произволно проучване на допълнителни критерии за класиране на ученици в първи клас в някои училища в София. С тях от педагогическите съвети се въвеждат предимства от рода на: родители на деца, които към датата на подаване на заявлението са на постоянен трудов договор в МОН, СО или държавната администрация; дете, на което един от родителите е държавен или общински служител в системата на образованието, общинската или държавната администрация; дете на работещи в сферата на образованието и т.н.“.

Уточнява се, че въпросните критерии се приемат съобразно т. 9 от Системата за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столична община, но по инициатива на ВАП законосъобразността на тази разпоредба беше оспорена пред Административния съд.

„Констатациите на ВАП относно стореното от педагогическите съвети налагат необходимост от преценка за наличие на дискриминационни практики. Ето защо, в изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за спазване на законността, в защита на държавния и обществения интерес, е сезирана КЗД в качеството ѝ на специализиран държавен орган за осигуряване на равенство в третирането с оглед образуване на производства за проверка на спазване на нормативните изисквания при прилагане на критерии за прием на ученици в първи клас в страната“, се казва още в съобщението.

В него се уточнява, че след стартиране на действията по реда на надзора за законност във ВАП са получени още сигнали от граждани с конкретни твърдения за прилагане на подобни дискриминационни критерии. И тези изложения са изпратени на КЗД по компетентност.

От ВАП е уточнено изрично, че нормата от Системата е оспорена по съдебен ред, но въпреки това представените сведения сочат, че от КЗД са ангажирани единствено МОН, Регионално управление на образованието, Председател на Столичен общински съвет и Кмет на Столична община.

„Предвид неуведомяването на ВАП за предприемане на действия за проверка за наличие на дискриминация в други училища на територията на цялата страна, получената информация не сочи на цялостно изпълнение на правомощията на КЗД“, завършва съобщението.

Неотдавна родители подадоха жалба до главния прокурор заради подозрения, че са извършвани масови злоупотреби при кандидатстването за първи клас. От тази година основният критерий за прием на първокласници е този по местоживеене. Оказва се обаче, че десетки деца, живеещи на метри от оградата на определено училище, са останали извън първото класиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *