Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Новоприети студенти в Стопанска академия се записаха минути след обявяване на резултатите от първото класиране

Първите новоприети студенти в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” за ОКС „бакалавър” се записаха буквално минути след официалното обявяване на резултатите от първото класиране. Това са студенти, избрали специалностите „Финанси“, „Икономика на търговията“, „Икономика на туризма“, „Застраховане и социално дело“, „Бизнес информатика“, „Аграрна икономика“ и „Счетоводство и контрол“.

Сред мотивите за избора на висше училище, новозаписаните свищовски студенти посочват: високата оценка сред работодателите на възпитаниците на Стопанска академия и предпочитание при наемане на работа; отличната репутация на дипломиралите се възпитаници; перспективните възможности за кариерна реализация; престижа на придобитото образование във висше икономическо училище с над 80-годишни традиции. За избора на свищовската Алма матер, допълнителна роля имат още географската близост до родното им място, социално-ориентираната цена на обучението, ниската цена за издръжката на живот и не на последно място по значение – препоръката на родители и близки.

За учебната 2017/2018 г. кандидатите за обучение в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” са 114% от утвърдения план-прием. Най-многобройни са кандидат-студентите от областите Плевен, София, Велико Търново, Враца и Софийска. Основната част от кандидатствалите са избрали опцията да участват в класирането с оценка от държавен зрелостен изпит. Следва варианта с полагане на конкурсен изпит и кандидатстване със сертификат, придобит от национални и международни олимпиади (в т.ч. ежегодно организираните от Стопанска академия национални ученически състезания и конкурси за есета), а една малка част от кандидатите участват с пренесена оценка от изпит в друго висше училище.
Първокурсникът, приет с най-висок бал – 29,92 (при максимално възможен 30,00), е Ванина Копчева, избрала специалност „Финанси”, редовно обучение – възпитаничка на ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ в Свищов. Най-високият бал при задочно обучение е 29,89. Той е на Евгения Рубашка, приета в специалност „Счетоводство и контрол“.

Анализът на подадените документи за участие в първо класиране показва още, че петте най-предпочитани в редовно обучение специалности са „Финанси”, „Аграрна икономика“, „Икономика на туризма“, „Счетоводство и контрол“ и „Застраховане и социално дело“. В задочно обучение предпочитанията са към специалностите „Икономика на търговията“, „Финанси“, „Счетоводство и контрол“, „Икономика на туризма“ и „Застраховане и социално дело“.
Приетите на първо класиране кандидати, могат да се запишат за студенти в Стопанска академия до 15 юли 2017 г. (събота), включително. Резултатите от второто класиране ще бъдат обявени на 17 юли 2017 г., а от трето класиране – на 21 юли 2017 г. До края на кандидатстудентската кампания в Свищов предстоят още две от предварително планираните месечни изпитни сесии – на 22 юли и 26 август (събота от 13:00 часа). Резултатите от всяко класиране се обявяват в интернет страницата на СА: www.uni-svishtov.bg / Прием 2017 г.
Кандидатстудентският център за записване на новоприетите студенти при Стопанска академия работи всеки делничен ден от 08:00 до 17:00 ч., а в Събота от 09:00 до 16:00 ч.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *