23.07.2024

Договориха над €500 милиона инвестиции в Западните Балкани

На срещата на върха в Триест вчера са уточнени седем нови проекта за свързаност с инвестиции, възлизащи на общо над 500 милиона евро.
Това се казва в заключителния документ, публикуван от домакина на срещата Италия и цитиран от ДПА и БТА.

За проектите се споразумяха лидерите на шест балкански държави и техни колеги от ЕС, събрали се в италианския адриатически град.

Сумата включва 194 милиона евро грантове от ЕС и кредити от Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Според заключителното комюнике е обещан и още един грант на стойност 11,4 милиона евро за енергийни и транспортни проекти в региона. А балканските страни са призовани да ускорят усилията за създаване на обща икономическа и търговска зона.

На дневен ред са и повече младежки обменни програми с надеждата, че ще помогнат за заличаване на част от лошите спомени за войните, опустошили Балканите през последните 20 години.

Срещата на високо равнище за Западните Балкани (т. нар. Берлински процес) в Триест бе с участието на представители на шест балкански страни – Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Косово, Македония, Албания.

Присъствието на европейски лидери като германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон бе напомняне за страните от региона, че надеждата за членство в ЕС е още жива. Участие взе и българският министър-председател Бойко Борисов.

Страните от Западните Балкани обаче са разтревожени, че форумът в италианския град цели да ги укроти, а не да им окаже помощ за еврочленство, отбеляза ДПА.

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан отбеляза в интервю за Дойче веле преди началото на срещата, че когато става дума за Западните Балкани, винаги съществува проблемът със стриктното изпълнение на договореното. Той подчерта също, че в региона са нужни стабилност и силни демократични структури.

„Когато хората не могат свободно да действат и да изразяват мнението си, те никога няма да могат да развият онези възможности, които правят Европа единна. Никой няма да инвестира парите си, ако не може да разчита, че правосъдието функционира“, заяви еврокомисарят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *