Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора Най-четени

Митничари задържаха 160 кг марихуана и 4,658 кг кокаин

160 кг марихуана и 4,658 кг кокаин задържаха митнически служители при два отделни случая.

Това стана ясно днес на брифинг с участието на директора на Агенция „Митници“ Георги Костов и административния ръководител на Апелативна прокуратура – София Албена Вутова.

В случая със задържаната марихуана не е сработил рисков профил, тъй като това е класически случай на свободно движение на стоки в рамките на Европейския съюз. Тук сработва нюхът на митническите служители, поясни шефът на Митниците Георги Костов. Реализацията на Дунав мост 2 е изцяло митническа и не е по сигнал, тя е проведена от екипа за противодействие на наркотрафика на Митница Лом, който екип преди време задържа и рекордно количество хероин.

Задържаната пратка с кокаин на Митнически пункт Калотина е резултат от професионалната работа на екипа за митническо разузнаване и разследване и противодействие на наркотрафика. В момента митническите служители на Митнически пункт Калотина са подложени на много голям натиск заради големия обем на леки автомобили с пътници от турски произход от Западна Европа към Турция. Критикуват ни, че сме твърде стриктни в контрола и това затруднява движението, но случаи като тези показват, че контролът не бива да се занижава, заяви директорът на Агенция „Митници“ и допълни, че през последните дни същият екип при два други случая отново на МП Калотина, митически служители са задържали близо 400 000 евро – незаконно пренасяна валута, която предстои да бъде отнета в полза на държавата.

Първото задържане е извършено от мобилен екип на митница Лом в района на Дунав мост 2 Видин – Калафат, около 6 часа сутринта, на 13.07.2017 г. Митническите служители спират за проверка товарен автомобил с българска регистрация, превозващ по документи стоманени плоскости за страна от ЕС. В камиона пътуват двама български граждани – шофьори на камиона, единият от които е и управител на транспортната фирма от Сандански. Неспокойното поведение на единия от водачите накарало митническите служители да отклонят товарната композиция за щателна митническа проверка. Инспекторите установяват, че в единият от двата резервоара на камиона се съдържат пакети, облепени с бежово тиксо и съдържащи пресована тревиста суха маса. При полеви наркотест тревистата маса реагира на марихуана (коноп). Общото количество наркотично вещество е 172 пакета с общо тегло 160 кг. Образувано е досъдебно производство. Двамата шофьори са задържани за 72 часа.

Наказателният кодекс предвижда да се отнеме и превозното средство, заяви по време на брифинга Албена Вутова и допълни, че двамата шофьори са признали, че са знаели, че в превозното средство се намира наркотично вещество. Изготвено е искане от Окръжна прокуратура Видин за вземане на постоянна мярка „задържане под стража“, което вече е внесено.

Също вчера, 13.07.2017 г., в ранните часове на деня митнически служители от Митнически пункт Калотина са задържали и над 4,6 кг кокаин. Извършена е проверка на влизащ в страната автомобил, управляван от холандски гражданин, пътуващ от Холандия за Турция. В автомобила пътуват съпругата на водача и трите им непълнолетни деца – между 5 и 11 години. При щателна митическа проверка митническите служители открили в кухини на автомобила четири вакуумирани пакета, които при полеви наркотест реагира на кокаин. Общото им тегло на пакетите е 4,658 кг. Образувано е досъдебно производство. Холандският гражданин е привлечен в качеството на обвиняем и е задържан за 72 часа. Днес Софийска окръжна прокуратура, под чийто надзор се осъществява досъдебното производство, ще внесе искане за постоянна мярка „задържане под стража“. Към момента обвиняемият се възползва от правото си да не дава обяснения, заяви Албена Вутова.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *