Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора Последни новини

Обвиниха шефа на Агенцията по храните

Спецзвено „Антикорупция“ обвини директора на Областната дирекция по безопасност на храните – София Антон Генов в престъпление по служба и принуда.

В хода на досъдебното производство са събрани доказателства за това, че на 3 октомври м.г. Генов е разпоредил да бъде извършена проверка на складово помещение на дружеството „И.“ ЕООД в Нови Искър, където се съхранявала отработена мазнина, изкупувана от заведения за обществено хранене, съобщиха от прокуратурата.

Този продукт служи за основна суровина за производство на биогориво. Разпоредил също това имущество да бъде иззето. Такава проверка и действия по изземване обаче не са от компетентността на Дирекцията по безопасност на храните в София, тъй като не се касае за храни, а за отпадък. Извършването на такава проверка е от компетентността на РИОСВ – София.

С тези си действия Антон Генов е превишил властта си. Установено е също, че целта на директора е да се набавят облаги за дружеството „У“ ЕООД, в което по същото време е работел синът му. Дружеството „У“ ЕООД се занимава със същата дейност, както „И.“ЕООД – изкупуване на отработена мазнина и реализирането й като суровина за производство на биогориво.

Изпратените от Антон Генов инспектори са извършили проверка и иззели 8180 литра отработена мазнина и 39 броя неупотребявани бидони, собственост на „И.“ ЕООД, като ангажирали автомобили на дружеството „У“ ЕООД, които превозили вещите в неизвестна посока.

Събрани са доказателства и за още едно деяние на престъпление по служба. На 4 ноември м.г. Антон Генов е разпоредил да бъде извършена проверка на складово помещение на конкурент на „У“ЕООД – дружеството „Б.Е.О“ ЕООД, находящо се в Ботунец, където съхранявали отработена мазнина и да бъде иззето посоченото по-горе имущество.

Проверка на място била извършена, но до изземване на вещите не се стигнало, тъй като след сигнал „Б.Е.О“ ЕООД до Агенцията по безопасност на храните, действията на столичната дирекция са били преустановени.

На Антон Генов е повдигнато обвинение и за това, че през месец октомври 2016 г. е направил опит да принуди управител на търговско дружество с чуждестранен собственик да не извършва търговска дейност на територията на София, като злоупотребил с властта си.

Това търговско дружество е с основен предмет на дейност също изкупуване и реализиране на отработена мазнина и представлява конкурент на дружеството “У “ ЕООД.

Антон Генов е с мярка за неотклонение „Гаранция в пари в размер на 5000 лв.“. Наложена му е и забрана за напускане пределите на страната.

Разследването продължава.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *