22.07.2024

Цялата глобална мрежа се контролира от 14 души, 7 от които разполагат със секретните ключове за достъп, а останалите седем се считат за резервни ключодържатели.

Изглежда съвсем като роман на Дан Браун, но е истина: целият интернет се контролира от седем души или по-точно 14 души.

Тези хора са членовете на ICANN – организацията, която проверява интернет сигурността както и съответствието на домейнните имена към IP адресите.

Наистина е интересно, кои точно са хората, контролиращи Глобалната мрежа. Кой държи ключа към целия този уеб свят?

Това е група от точно 14 души, която има контрол върху целия интернет. Всеки от тях притежава собствен ключ, като комбинацията от седемте ключа формира основния магистърски ключ за всички интернет мрежи в абсолютен световен мащаб. Седмината от тези хора са притежатели на действителните ключове, а останалите са резервни, предава Kaldata.

Информацията е на The Guardian, който изпрати своя специалист и редактор Джеймс Баул, да присъства на свръхсекретната Ключова церемония.

Тази среща се провежда 4 пъти в годината. Всички притежатели на основните ключове са опитни професионалисти в интернет сигурността.

Въпросните ключове са материални и са направени от метал. Те са разделени между 14 души, за да се гарантира, че подобна сила няма да остане само в едни ръце – никоя държава няма повече от един притежател на подобен ключ.

ICANN е НПО, базирано в Калифорния. Организацията се занимава с поддръжката на интернет – дейност извършвана по-рано от правителството на САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *