Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора Най-четени Общество

С такса смет- нов административен товар за гражданите

Поради ново пресмятане на такса смет до 30 юни 2018 г. всеки собственик на жилищен имот ще трябва да декларира в общините колко души го обитават.
Това става ясно от внесените от Министерския съвет в парламента промени в Закона за местните данъци и такси, пише днес „Сега“. С поправката от 1 януари 2019 г. се променя начинът на формиране на такса смет.

Уведомление в общините трябва да подадат и собствениците на нежилищни имоти, които се облагат с такса битови отпадъци.

Основната промяна в закона е отпадането на данъчната оценка на имотите като база за начисляване на налога и въвеждането на принципа „замърсителят плаща“. Цената на поддържането на чистотата в населените места ще зависи основно от количеството изхвърлени отпадъци, а не от стойността на жилището.

Законопроектът обаче предвижда още една опция за формиране на такса смет – на база броя живеещи в имота.

Затова собствениците ще бъдат задължени да уведомят общината колко души в техните жилища са „ползвателите“ на услугата сметосъбиране, сметоизвозване, третиране на отпадъка и поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване.

Авторите на законопроекта – Министерството на финансите, признават, че това ново задължение е допълнителна административна тежест за гражданите и бизнеса.

Как ще става декларирането, ще бъде описано в специални наредби на общинските съвети по места.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *