Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Симеонов си взе назад думите за добавката за стаж

Преценявам, че беше грешка да казвам личното си мнение за отпадането на класа за прослужено време, защото то се прие като позиция на правителството.
Лично изказвам съжаление за отзвука, който предизвикаха думите ми, личното ми мнение, изказано без някой да го е искал от мен.
Това каза вицепремиерът Валери Симеонов в Министерски съвет след среща с премиера Бойко Борисов и синдикатите, предаде „Фокус“.

„Съжалявам, че съм си изразил личното мнение, ще се постарая занапред това да не се повтаря“, заяви той.

Класовете за прослужено време трябва да отпаднат, каза на 13 юли пред журналисти в МС вицепремиерът Валери Симеонов след среща с работодателски организации. Това е един остатък от миналото, добави тогава той.

Бизнесът отдавна настоява за отпадане на класа „прослужено време“.

Току-що приключи среща при министър-председателя с присъствието на министъра на финансите, както и представителите на синдикатите. Обсъдихме както този въпрос, така и като цяло работата на Националния съвет за тристранно сътрудничество и се обединихме около позицията, че всички теми, свързани с трудовото законодателство, трябва да бъдат обсъждани там, обясни днес Валери Симеонов. Той отговаря за работата на тристранката.

Темата за клас „прослужено време” не е във фокуса на общественото внимание и днес беше свалена от дневен ред, каза президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. Той добави, че на срещата се е говорило и за това, което предстои на България, онази мъка с енергетиката (бъдещето на големите горивни инсталации в комплекса „Марица-изток“, заплашени от затваряне по евродиректива) и за много други неща.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров също подчерта, че добавката за професионален опит и стаж не е темата на България в момента. Темата са доходите, кадрите, които липсват, увеличението на пенсиите, реформите в образованието и здравеопазването и по тях заедно ще търсим решение, заяви той.

Пламен Димитров напомни, че клас „прослужено време“ няма от 2007 г. Класът беше заменен с добавката за професионален опит и стаж, която е доста по-различна, обясни той.

Да сложим на масата това, което може да върне доверието на българите, че имат шанс родината им да не загине и да не изчезне в следващите 10-15 години, каза още председателят на КНСБ.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *