Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Food Здраве Изборът на редактора Красота & Здраве Най-четени

Диетата на викингите е най-полезна за мозъка

Традиционният северен начин на хранене – с много риба, зеленчуци, е полезен за мозъка и помага той да е в добро състояние на стари години, съобщава Дейли Мейл.
Традиционният северен начин на хранене – с много риба, зеленчуци, но не кореноплодни, плодове, ориз и пиле, е полезен за мозъка и помага той да е в добро състояние на стари години, съобщи БТА, цитирайки в. „Дейли мейл“, който се позовава на шведски учени.

Диетата на викингите предполага и много вода и чай, като допуска и умерено пиене на вино. При нея обаче се избягват картофите и другите кореноплодни, рафинираните зърнени храни, маслото, захарта и плодовите сокове. Спазването й може да помогне да бъде избeгната деменцията.

Учените от института „Каролинска“ са работили с 2223 доброволци, за да проверят дали северната диета се отразява на мозъчната функция. Те установиха, че паметта на хората, които я спазват, се влошава по-малко, както и уменията им да мислят.
В предишно изследване датски учени установиха, че диетата на викингите е полезна и за сърцето и намалява наполовина риска от инфаркт.

Друго изследване на учени от университета на Калифорния в Сан Франциско показа, че средиземноморската диета – с много зеленчуци, зехтин и малко месо и млечни продукти, също е полезна за мозъка. Спазващите я са показали 35 процента по-малка вероятност да се представят зле на когнитивни тестове.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *