20.07.2024

Мария Йовкова спечели европейската титла в тениса на маса

Мария Йовкова стана европейска шампионка в тениса на маса за младежи в Гимараеш (Португалия).

18-годишната Мария Йовкова, от Асеновград триумфира на двойки с унгарската си партньорка Фани Харастович на Европейското първенство за кадети и кадетки, юноши и девойки. На финала двете надиграха натурализираните представителки на Азербайджан Нин и Чен с 3-2 гейма (11:6, 7:11, 11:2, 5:11, 11:9).

Йовкова и Харастович изиграха отличен мач. В първия гейм те бяха безапелационни и снигнаха до успеха с 11:6. Вторият гейм започна точка за точка, но постепенно ппредставителките на Азербайджан установиха надмощие и го взеха с 11:7. Последва бърз трети гейм и успех за Йовкова и Харастович с 11:2. В четвъртия двете отново отстъпиха с 11:5 и се стигна до решаващ пети гейм за златните отличия.

Петият гейм също вървеше точка за точка, но след 5:5 българката и унгарката взеха няколко последователни точки, за да се стигне до 10:7. Нин и Чен успяха да върнат 2 точки, но в крайна сметка Йовкова донесе победата с прекрасен завършващ удар за 11:9.

Това е най-големият успех в кариерата на 18-годишната Мария Йовкова до момента.

Българката стигна до полуфинал на двойки при девойките заедно с Фани Хасартович от Унгария. В четвъртфинален двубой 18-годишната асеновградчанка и партньорката й се наложиха с 3-1 гейма (9, -3, 7, 8) над Лейли Мостафи и Роман Ле Скур (Франция).

За място на финала Йовкова и Хасартович се изправиха срещу германките Луиза Загер и Джени Волф.

Същевременно много добро класиране записа Стефан Тодоров при юношите, който стигна до Топ 16 на Европа.

Държавният вицешампион за мъже отстъпи на първата ракета на Германия Герит Енгеман с 0-4 гейма (-7,- 6, -3, -2).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *