Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора Най-четени

Синдикатите се жалват в ЕС от ”агресия” на бизнеса

КНСБ и КТ „Подкрепа“ ще сезират всички международни институции агресията на ръководителите на национално представителните работодателски организации
Писмото с апел за подкрепа и реакция е адресирано до Международната организация на труда, Международната конфедерация на профсъюзите, Европейската конфедерация на профсъюзите, Европейската комисия, Европейският икономически и социален съвет, както и световните бизнесорганизации, в които членуват българските работодатели. Копие от него е изпратено и на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Валери Симеонов.

Ябълката на раздора между бизнес и синдикати този път се оказа надбавките за стаж. Работодателите настояват той да бъде премахнат. Освен това те искат премахване на минималната заплата и минималните осигурителни прагове.

„В последните няколко дни българското общество е свидетел на нечувана агресия и цинично отношение от ръководителите на национално представителните работодателските организации към една от основните ценности на европейската демокрация, каквато е социалното партньорство и социалния диалог. На официална пресконференция, пред българските медии, работниците бяха наречени „търтеи, мързеливци и престъпници“ /Васил Велев, АИКБ и Божидар Данев, БСК/. Синдикатите пък бяха обявени за „вредни“, „пречещи на развитието на страната и икономиката“ и „не случайно на много места, където компаниите са успешни, ги няма“ /Кирил Домусчиев, КРИБ/“, се казва в писмото.

„Споделяме възмущението и огорчението си с вас, защото подобно поведение не бива да се подминава с мълчание. Не само, защото руши авторитета на България на прага на първото европредседателство. А защото охулва утвърдени европейски ценности и инструменти на социалния мир, разпалва вражди и призовава предприятията и техния мениджмънт към война със синдикатите и техните организации. Така, съзнателно или не, носителите на подобно поведение вредят на социалния мир, без който няма как да се поддържа прогнозируема и предвидима икономическа и социална среда за национални и чужди инвеститори и производители. Още по-малко така могат да се стимулират квалифицираните млади българи да останат и да работят за страната си“, казват в апела си към международните институции от двете национално представени организации на труда в страната ни.

От КНСБ и КТ „Подкрепа“ припомнят, че значението и ролята на социалните партньори, техните отговорности, са обект на текстове във всички документи на ЕС – от Договора за функциониране на Европейския съюз, през дълга поредица от директиви, становища, препоръки и обръщения на Комисията и Съвета. На този фон, подобни изказвания са не само груби, цинични, но и опасни, тъй като създават прецеденти, които могат да взривят социалния мир. Призивите на тези самозабравили се работодателски водачи, освен, че грубо погазват норми, както на Конституцията на Република България, така на документи на МОТ, на Европейската харта за правата на човека и на договорите за учредяване и функциониране на Европейския съюз, имат характер и на престъпен състав, доколкото са призиви за разрушаване устоите на европейската демокрация и на държавата, които се гарантират и чрез синдикатите, техните права и отговорности, пишат в писмото президентите на КНСБ Пламен Димитров и на „Подкрепа“ Димитър Манолов.

Убедени сме, че сериозните и отговорни работодателски екипи на секторите и предприятията ще продължат отговорното си и уважително сътрудничество и диалога със своите партньори и няма да се подведат по вредните и провокативни призиви за „вредата“ от синдикатите, техните права и отговорности, завършва писмото на двата синдиката.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *