Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Последни новини Свят

Нападателят от Хамбург бил кандидат за убежище

Нападателят от Хамбург е пребивавал в Швеция, Норвегия и Германия със статут на кандидат за убежище.
Двадесет и шест годишният мъж, който в петък уби с нож един човек и рани шестима при нападение в Хамбург, е живеел в Европа от няколко години със статут на кандидат за убежище, съобщи прокуратурата в Хамбург, цитирана от Франс прес и БТА.

Той прекарал известно време в Швеция и Норвегия, чиито езици овладял „много добре“, а през пролетта на 2015 г. се преселил в Германия.

В продължение на около две години мъжът, наричан в германската преса Ахмад А., се е проявил само веднъж, с джебчийство, но се разминал безнаказано.

Съседът му по стая в бежанския център в Хамбург, 31-годишен сирийски бежанец, представящ се с името Мохамад, не разбира какво се е случило.

„Той е много интелигентен, винаги е помагал на кандидатите за убежище и ги е наставлявал какво трябва да направят“, разказа Мохамад.

„Наистина свестен тип, никога не е проявявал агресия. Най-лошото, което е правил, е да потропа на съседна врата, защото музиката беше много силна“, добави той.

Мохамад и други обитатели на приюта обаче забелязали неотдавнашна промяна.

„По време на последния рамазан преживя криза, накупи си ислямистки дрехи и четеше Корана в стаята си на глас“, каза той.

Ахмад отишъл в университет в града, крещял на студентите, че по света се избиват мюсюлмани и говорел за ситуацията в Палестина.

Друг обитател на приюта разказва, че Ахмад често викал „Аллах акбар“ по коридорите, както направил и при вчерашното нападение.

Тази неотдавнашна радикализация бе потвърдена от вътрешния министър на града провинция Хамбург. Той бил известен на полицията като ислямист, но без пряка опасност да извърши насилие.

В същото време показвал признаци на нестабилна психика, което прави още по-неясен мотива на вчерашното нападение.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *