Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

Изправни са едва 11 от 88 язовира във Врачанско

Само единайсет от общо 88 язовири – общинска, държавна и частна собственост, във Врачанско са напълно технически изправни и без конструктивни нарушения.
Това е посочено в доклад на междуведомствена комисия, цитиран от БТА. Тя е специално назначена от областния управител на Враца.

7 от всеки осем язовира в областта са с различни повреди, някои от които явно опасни.

С разрушен преливник са 28 от язовирите във Врачанска област, 21 са с технически неизправни основни изпускатели, а при 18 достъпът до тези съоръжения е почти невъзможен.

Комисията е установила на 46 язовира различни нарушения върху целостта на стената, като повечето са общинска собственост, но по един са частна и държавна собственост.

Водоемите с прекъснати или прорязани стени са девет и за тях не е довършена процедурата по извеждане от експлоатация, се посочва в доклада.

За близо половината язовири Комисията е препоръчала до края на септември да се ограничи завиряването, а за 52 – да се почистят стените им от растителност.

Собствениците на 12 язовира трябва да свикат експертен съвет, който да вземе решение дали да бъде прекратена експлоатацията им.

На работна среща вчера областният управител Малина Николова припомни, че основното задължение и отговорност за състоянието и безопасността на изкуствените водоеми е на собствениците.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *