Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Последни новини

Пуснаха за обсъждане проекта на антикорупционен закон

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проекта на антикорупционния закон.
Това съобщи пресцентърът на ведомството. От вчера привечер проектът е активен на правителствения портал за обществени консултации, увери се Дир.бг.

Така, макар и в последния момент, е изпълнено обещанието на министъра на правосъдието Цецка Цачева текстът да стане публично достъпен до края на юли т.г.

Предвидено е обсъждането на проекта за Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество да продължи до 30 август.

По силата на бъдещия закон единен независим антикорупционен орган ще проверява декларациите за имоти и интереси, и за несъвместимост на лицата, заемащи висши публични длъжности.

30 на сто от конфискуваното – за социални цели

При установено несъответствие в размер над 5000 лв. този орган ще изпраща материалите на НАП, а при несъответствие над 20 000 лв. ще образува проверка на цялото имущественото състояние на лицата.

Ако в проверката се установи несъответствие от над 150 000 лв. между имуществото и нетния доход на проверявания ще се предяви иск пред съда за отнемане на незаконно придобито имущество.

При постановена конфискация, 30 на сто от стойността на отнетото ще се предоставя за социални цели.

Новият орган ще се нарича Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *