Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

Расте недоволството срещу по-къса лятна ваканция

Расте недоволството от проекта на МОН за съкращаване на лятната ваканция с 6 дни. Хиляди вече се подписват в петиция срещу промяната.
Авторите на петицията посочват, че са против удължаване на учебната година с една седмица за всички ученици, което автоматично би означавало учебен процес до 6 юли за горен курс.

„Тази реформа е с неясен търсен ефект и само би причинило неудобство и дискомфорт на ученици, родители и учители. В най-горещия месец от лятото, в неклиматизирани учебни стаи и с цяла учебна година зад гърба си, резултатът от удължаването и ентусиазмът за учене ще е нулев“, пише в петицията.

В подписката се посочват още две причини:

„Това би довело и до невъзможност за учениците от горните класове да си намират сезонна работа, която е обикновено за пълен месец (в този смисъл, класните стаи опустяват още около 15 юни);

И не на последно място – това е поредна гавра с учителския труд, който започва да бъде възприеман повече като труд на бавачки, отколкото на безценни проводници на знания и умения!“.

Документът е подписан вече от близо 3000 души. Ето и някои от аргументите, посочени от тях:

Подписвам, защото не виждам причина за удължаването на учебната година.

Не е разумно да се удължава учебната година по този начин! По-добрият вариант, за учителите и учениците, е учебната година да започне на 1 септември!

Според мен не е правилно, защото тъй като съм до 10 клас учим до 30 юни и на 15 юни вече сме оформени и преподаването не се състои, така че тези 6 дни удължаване са напълно излишни.

Защото ми писна министерството да си прави каквото си иска и смятам,че така или иначе два месеца и 15 дни не са достатъчни да направиш нещо полезно за себе си, пък камо ли за околните. И какво? През тази една седмица сигурно ще ни изучат.

Лятото ни отива в безсмислено „учене“, ние и без това не ходим последната седмица.

Учителите също не приемат съкращаване на лятната ваканция с 6 дни. Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева заяви в интервю за Дир.бг, че не познава учител, който да подкрепя проекта на МОН за ваканциите. Синдикатът е пуснал допитване до неговите членове и резултатите ще се готови на 2 август.

Ресорният зам.-министър Таня Михайлова и бившият министър на обзованието Сергей Игнатов също сблъскаха позиции „за“ и „против“ съкращаване на лятната ваканция с една седмица. Съветът на Игнатов е също да не се пипа лятната ваканция.

Днес пред bTV и бившият министър Диян Стаматов се обяви срещу удължаване на лятната ваканция.

На свой ред зам.-министър Таня Михайлова заяви, че предложението за промените във ваканциите идва от експертите на МОН и не означава, че ще влезе в сила, ако не бъде одобрен след обществена дискусия. Според нея директорите на училището след разговор с родителското настоятелство ще могат сами да решат как да планират учебната година.

Проектът на Министерството на образованието и науката предвижда по-дълги ваканции, но удължаване на учебната година с една седмица, както и провеждане на матурите и националното външно оценяване за 7 кл. на различни дати.

Предвижда се промените да влязат в сила от тази година.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *