Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Любопитно Най-четени

Евростат: Българите най-често в ЕС разговарят чрез интернет

Българите са на челна позиция в ЕС по използването на интернет за телефонни разговори или видеоразговори чрез Viber, Skype или FaceTime.

Но те са доста назад по ползването на услуги като електронно банкиране.

Това показват цитирани от БТА данни на Евростат. Статистическата служба е анализирала как европейците са ползвали глобалната мрежа за лични цели през 2016 г.

Близо 80 процента от сънародниците ни са използвали телефоните си за разговори или видеочатове през интернет. Следващите позиции са за кипърците и литовците – 70% на сто от тях са ползвали тези услуги през Интернет.

Българите са в челната петица по използването на интернет за участие в социалните мрежи – 76 на сто от сънародниците ни са ползвали тази услуга. В Унгария, Малта, Белгия и Дания процентът е около 80 на сто.

Около 70 на сто от сънародниците ни са ползвали глобалната мрежа за изпращане или получаване на съобщения чрез електронна поща. Същият процент българи са търсили и намирали новини в интернет чрез онлайн новини във вестници и списания.

Нямаме навик да управляваме парите си електронно

За организиране на екскурзии, настаняване в хотели и туристически пътувания само около 20% от сънародниците са прибягвали до глобалната мрежа. А в Люксембург 75 на сто от жителите са ползвали мрежата за подобни услуги.

Доста резервирани са били българите при интернет-услугата „телефонно банкиране“ – едва 7 на сто. В Дания, Холандия, Финландия и Естония – над 90 на сто от потребителите са извършвали банкови разплащания чрез Интернет.

Българите са използвали още по-малко интернет и при формирането на платежни инструменти като ePay или PayPal за плащане на стоки или услуги, поръчани по Интернет – едва 4 процента.

Едва около 5 процента от сънародниците ни са ползвали интернет и при записване на час при практикуващ лекар, чрез уебсайт на болница. здравен център или друго медицинско заведение. Такъв е и делът българи, създали собствен уебсайт или блог.

Към 2/3 от домакинствата с достъп до мрежата

По данни на българската статистика около 64 на сто от домакинствата в страната са имали достъп до глобалната мрежа. А 60 процента от тях са ползвали редовно всеки ден услугите на интернет през 2016 г.

Най-много и редовно са ползвали интернет висшистите у нас – 87 процента, както и младите, на възраст категория 16-24 г. – също 87 процента

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *