Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Здраве Изборът на редактора Коментари Най-четени Общество

Не откриха двоен стандарт при проверка на етикетите на храни

При второто сравнение на храни у нас и други страни в ЕС не са открити разлики в етикетите, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.
При първото изследване през юни разлики в етикетите бяха открити при 8 от 31 храни.

Експерти от Българската агенция по безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите са закупили нови 31 проби от търговски обекти в Италия, Франция и Швейцария.

Паралелно от България бяха взети същите марки и видове продукти.

Това се прави във връзка с инициативата за извършване на проучване на българския и западноевропейските пазари за т.нар. двойнствен стандарт при храните, съобщиха още от Министерството на земеделието, храните и горите.

Този път проверката включваше подробен сравнителен анализ на етикетите и финансов за евентуално различие в цените на храните, но без лабораторно изследване, посочват от ведомството.

При сравнителния анализ на етикетите не са били установени разлики, съставките са идентични. Само при един продукт на българския пазар не е отбелязан процентът какао, за разлика от аналога му на западноевропейските пазари.

При първото изследване през юни разлики в етикетите бяха открити при 8 от 31 храни. Сравнението на цените след елиминиране на разликите от ДДС показва, че нетната стойност на 9 продукта е по-висока у нас, в сравнение с Италия, Франция и Швейцария.

Най-голяма е разликата при макаронени изделия от твърда пшеница – 50 на сто.

Между 32 и 36 на сто по-скъпи са концентрирано доматено пюре и кетчуп. С по-високи цени у нас са още конфитюр от боровинки, печено мляно кафе за еспресо машина, какаова напитка на прах, руло с пълнеж от крем и ягоди, светла бира, както и зехтин „Екстра върджин“.

При 5 от продуктите нетната цена е една и съща, или с минимално отклонение спрямо западноевропейския пазар. Останалите 17 храни са по-евтини в България като разликите варират от 9 до 74 на сто.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *