Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Стопанска академия отличи участник в Националния фолклорен фестивал „Фолклорен извор“ 2017

Стопанска академия „Димитър А. Ценов” за поредна година бе сред спомоществователите на Националния фолклорен фестивал „Фолклорен извор”, който се провежда в свищовското село Царевец. Тазгодишното, седмо издание на форума, бе организирано от Сдружение „Фолклорен извор”, НЧ „Светлина – Царевец 1927”, община Свищов и кметство с. Царевец. Фестивалът се провежда под патронажа на Министерството на културата на Република България, а сред официалните медийни партньори са Българска национална телевизия /БНТ/, Българско национално радио /БНР/, ФЕН ФОЛК ТВ, Информационна агенция „Фокус”.

Фестивалът се утвърди като предпочитан форум за изява на малки и големи почитатели и изпълнители на български фолклор. Тази година, в продължение на четири дни, на сцената на лятното кино в село Царевец над 5500 индивидуални и групови изпълнители представиха богатството на българския фолклор чрез характерни за различните краища на страната ни носии, песни, танци и обичаи. Сред участниците бе и френският фолклорен състав „Месечинка“, който се представи с традиционни наши носии и изпълни на български език народни песни.

Авторитетно жури оцени представянето на участниците и подреди класацията за 1, 2 и 3 място в 12 категории в различни възрастови групи. В рамките на последната фестивална вечер се състоя церемония по награждаване, на която бяха връчени петте големи награди – Награда на Министерството на културата, „Лауреат:, „Приз” и наградите „Гласът на Фолклорен извор” и „Постоянство и традиции”, 17 специални и пет поощрителни награди. Най-добрите ансамбли от НФФ „Фолклорен извор 2017” бяха селектирани от журито и утвърдени с право на участие в международни фолклорни фестивали на CIOFF (Международен Съвет на Организаторите на Фестивали за Фолклор и Традиционни изкуства към ЮНЕСКО).

Стопанска академия връчи специална награда, която бе присъдена на Лиляна Младенова от СУ „Сава Доброплодни” в Шумен, участвала във фестивала с народно пеене. Заместник-ректорът по учебна дейност – проф. д-р Марияна Божинова, връчи за отличената изпълнителка плакет на Стопанска академия, грамота за специална награда и комплект рекламни материали с бранда на свищовското висше училище. За да получи наградата на Лиляна, на сцената излезе по-малката й сестра, която също беше сред отличените индивидуални изпълнители.
В четирите фолклорни вечери, извън състезателната програма на фестивала, публиката имаше възможност да се наслади и на изпълнения на група за песни и танци от град Хрубиешов в Полша, ансамбъл „Българе” и Конушенският народен оркестър.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *