Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Любопитно Последни новини

Ще наблюдаваме силен звезден дъжд от Персеиди

Пикът на метеорния поток Персеиди през уикенда се явява като „подгряващо действие“ за същинското шоу по-късно през месеца – пълното слънчево затъмнение.
Персеидите представляват най-популярният метеорен поток, който се наблюдава през топлите юлски и августовски нощи. Този поток е активен от 17 юли до 24 август и в зависимост от годината достига своя максимум на 12 или 13 август.

Доц. д-р Сунай Ибрямов от Шуменския университет обясни пред Дарик, че Персеидите са частици, изхвърлени от кометата Суифт-Тътъл по време на многобройните й преминавания през вътрешната част на Слънчевата система.

Метеорите от този поток са наречени Персеиди, тъй като по време на максималната им активност точката от която изглежда, че навлизат в земната атмосфера, наречена радиант, се намира около звездите в съзвездие Персей. Периодът на въртене на тази комета около Слънцето е 136 години.

Персеидите са бели метеори със следи, движещи се със скорост около 60 км/сек. Повечето от тях изгарят в мезосферата и/или термосферата на земната атмосфера на височина над 80 километра.

Луната ще бъде във фаза две денонощия преди последна четвърт (74%) и това ще затрудни наблюдаването на по-слабите метеори.

Желаещите да наблюдават явлението е нужно да излязат на неосветено място, далеч от населени места и изкуствени светлинни източници и да гледат към радианта на потока или към най-високата точка от небосвода.

Астрономите прогнозират леко повишен процент на „падащи звезди“ в пика на Персеидите – до 150 метеора на час, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Ярката луна обаче ще „засенчи“ спектакъла, който няма да бъде толкова впечатляващ, колкото миналогодишния.

Обикновено в пика на Персеидите се наблюдават около 100 метеора на час. Миналата година вперените в нощното небе очи виждаха „двойно“ – до 200 метеора на час.

За последен път подобен „звездопад“ е наблюдаван през 2009 г. Същинското зрелище обаче ще бъде пълното слънчево затъмнение в САЩ на 21 август.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *