Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

Търсят се учители по математика, информатика, чужди езици

Месец преди началото на новата учебна година училищните директори търсят учители по математика, по информатика, по чужди езици.

Търсят се също начални учители и учители за целодневната организация на обучение, както и учители за предучилищното образование.

Това каза за БТА председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ Янка Такева.

Тя съобщи, че сега учителите и приравнените към длъжността „учител“ са общо 93 000, а се търсят над 3000 учители, защото 3160 учители работят в училищата, въпреки че са навършили пенсионна възраст и са се пенсионирали. Тези педагози преподават в училище, тъй като на техните места „няма млади учители“, обясни Такева.

Очаква се повече млади хора да бъдат привлечени за учители. Първа стъпка в тази насока е увеличението на учителските заплати с 15% от 1 септември 2017 г., каза Такева.

От 2018 г. до юни 2021 година, докато приключи мандатът на сегашното правителство, всяка година трябва да има по 20-процентно увеличение на заплатите на учителите. Целта е да се достигне до учителска работна заплата от 1500 лева, като това е записано и в управленската програма на правителството, обясни синдикалният лидер.

Много е важно и трябва да се знае, че вече учителите няма да бъдат назначавани на работа за няколко месеца или до приключване на учебната година – например до 30 май, до 15 или 30 юни, а ще бъдат назначавани от „15 септември до 15 септември“, обясни Такева. Тя отбеляза, че това е изискване по Кодекса на труда и за него има и писмо на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, в което той категорично предупреждава, че „директорите трябва да спазват Кодекса на труда“.

„Досега училищни директори нарушаваха Кодекса на труда и нито един министър не обърна внимание на това, а 8000 учители работят на срочни договори и не могат да ползват услугите на бюрата по труда, защото нямат девет месеца, в които да са работили през годината“, обясни Такева.

По думите й затова категоричната намеса на министър Красимир Вълчев е правилна и необходима. „Апелирам, ако училищен директор наруши Кодекса на труда и писмото на образователния министър, да бъде санкциониран с най-строги мерки“, призова лидерът на СБУ.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *