21.07.2024

Прокуратурата атакува незаконна разпоредба за шума в Несебър

Окръжна прокуратура-Бургас внесе в Административен съд-Бургас протест против част от общинска наредба за спазване на ограниченията за шума късно вечер в Несебър

Става дума за „Наредба №1 за осигуряване на обществения ред, спокойствието и сигурността на гражданите, за опазване на общинската собственост и околната среда, за безопасност на движението на територията на община Несебър”.

Атакуваната разпоредба гласи следното:

„Забранява се ползването на жива музика и озвучителна техника в заведенията за хранене и развлечение без необходимата шумоизолация, както и в откритите в непосредствена близост до жилищни сгради и хотелски комплекси.

от месец октомври до месец април включително – след 22,00 часа до 07,00 часа;

от месец май до месец септември включително – след 24,00 часа до 07,00 часа.“

Тази разпоредба е в противоречие със Закона за защита от шума в околната среда, според който „Не се допуска озвучаването на открити площи на заведения за хранене и развлечения, разположени в жилищни зони и курорти, за времето между 23,00 и 7,00“, подчертаха от прокуратурата.

Оттам очакват съдът да отмени горепосочената разпоредба като незаконосъобразна.

Това се случва на фона на полемиката правилна ли е акция „Тишина“ на вицепремиера Валери Симеонов в Слънчев бряг. Жители на Несебър вече се оплакаха, че шумът от откритите дискотеки се чува по цяла нощ и при тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *