Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Здраве Изборът на редактора Коментари Любопитно Най-четени

Лекар: Наргилетата са много по-вредни от цигарите

Наргилетата са 100 пъти по-вредни от цигарите! Пушенето от ранна възраст гарантира хронични белодробни заболявания.
Пушите ли наргиле? Ако не, то мнозина го предпочитат пред конвенционалните цигари. Един от основните митове, поради които наргилетата са актуални, е, че те са по-безвредни от тютюневите им събратя – цигарите. Уви, това е само мит.

Пушенето на наргиле е много по-вредно отколкото цигарите, тъй като обемът пушек, който се приема в белия дроб от едно изпушено наргиле, е равен на обема дим от 100 изпушени цигари. Това посочи пред „Bulgaria ON AIR“ пулмологът д-р София Ангелова.

„Категорично – няма безвредно пушене! Каквото и да се пуши, при горенето се отделят всички токсични вещества, които могат да доведат до хронични белодробни заболявания и пушачът да бъде инвалидизиран“, отбеляза тя.

От особена важност е да се обърне внимание на най-младите потребители на уж „безвредния“ начин на пушене. Доктор Ангелова уточни, че белият дроб се развива до 25-годишна възраст.

„Дихателната система на 14-15-16-годишните все още не се е развила напълно. Ако един толкова млад човек започне да пуши, хроничното заболяване е почти сигурно. Абсолютна заблуда е, че водата в наргилетата филтрира пушека“, подчерта д-р Ангелова.

Според пулмологът свободният достъп до наргиле трябва да бъде ограничен.

„Трябва повече да се говори по този въпрос, тъй като няма добра комуникация между здравните институции и младите пушачи. Всичко е в съзнанието на хората. Не може да подаряваш на детето или приятелите си наргиле. И отново – Няма полезен начин на пушене“, поясни медикът.

И за финал д-р София Ангелова призова: Именно родителите трябва да мислят за здравето на децата си. Информирайте се!

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *