Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество Последни новини

Отбелязваме 140 години от Шипченската епопея

Тържествено отбелязване на 140-годишнината от Шипченската епопея през Руско-турската освободителна война от 1877 – 1878 г. ще се състои на връх Шипка в присъствието на държавния глава Румен Радев и председателя на Народното събрание Димитър Главчев. Честванията ще започнат с литургия в храм-паметника „Рождество Христово“ в град Шипка и туристически поход към върха, който ще тръгне от двора на църквата.

По обяд ще се състои официалната церемония пред Паметника на свободата на връх Шипка, с която ще бъде тържествено отбелязана 140-тата годишнина от Шипченската епопея. По-късно ще бъде отслужена заупокойната молитва в криптата на Паметника на свободата и ще се състои възстановка на епичните боеве.

Вечерта държавният глава ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част на площад „Възраждане“ в Габрово в чест на 140-годишнината от Шипченската епопея. Официалната програма ще приключи със слово на президента и тържествена проверка-заря.

В тази битка българските опълченци решаващо възпират османските орди да прекосят Стара планина.

По време на боевете през периода 21-26 август 1877 (9 – 14 август стар стил) загиват 3100 руски войници и офицери, както и повече от 500 български доброволци. Загубите на противника са повече от 8200 души.

Хиляди българи традиционно се очаква да се включат в националното честване на историческия връх, което се отбелязва с редица прояви, включително и възстановка на събитията.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *