Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Art&Show Изборът на редактора Най-четени

Международен фестивал за арт и фотокниги Sofia Art Book Fair 2017

От 8 до 24 септември 2017 г., в София, ще се проведе за първи път международният фестивал за арт и фотокниги Sofia Art Book Fair, който ще бъде посветен на фензини, арт и фотокниги, комикси, специализирани монографии, различни експериментални издания на артисти и независими издателства от цял свят. Програмата на фестивала предвижда срещи и разговори с артисти и издатели, работилници, изложби, лекции, презентации и ще завърши с книжно изложение на 23 – 24.09 в Cosmos coworking camp, където посетителите ще могат да закупят и разгледат различни печатни издания и да се срещнат лично с участниците.

Тази година Sofia Art Book Fair ще се фокусира върху фотографските издания, чието разнообразно съдържание рефлектира актуални социални тематики и успешно информира, вдъхновява и провокира. Разглеждана в един съвременен контекст фотокнигата е завършено произведение на изкуството, в което съдържание, концепция, дизайн и изработка са едно неразделно цяло.

Посетителите на фестивала ще имат възможност да се запознаят с работата на някой от водещите автори и издатели от света на фотокнигите каквито например са френският артист и колекционер на “намерена фотография” Томас Сован, испанският фотограф Карлос Споторно, холандската преподавателка по фотография Корин Ноoрденбос, холандският фотограф Елен Корт, немският куратор и колекционер на фотокниги Себастиян Хау, френският фотограф и графичен дизайнер Майчец, издателството за документална фотография FotoEvidence, основано от българката Светлана Бахчеванова и много други. Не по-малко интересно е българското участие във фестивала – фотографите Веселина Николаева и Максимилиан Праматаров, библиотеката Hip Hip Library, платформата български авторски независими издания ТИ-РЕ, платфомата за фотокниги ПУК! и други.

Организатор и куратор на събитието е Десислава Панчева(фондация Артономи), а гост куратор е фотографът Никола Михов, съосновател на виртуалната галерия за съвременна българска фотография Bulgarian Photography Now и платформата за фотокниги Пук!. Локациите, на които ще се проведат събитията от фестивалната програма, са Cosmos coworking camp, Hip Hip Library, галерия Swimming Pool, Френски културен институт, Гьоте-институт, галерия Synthesis и център за дизайн и иновации Generator.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *