Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Последни новини

Омбудсманът поиска отмяна на наредба за забрана на инвитро след смъртта на партньор

Институцията на омбудсмана ще се включи активно в общественото обсъждане за промяна на нормативната уредба на здравното министерство, която забранява инвитро след смъртта на единия от партньорите. Става въпрос за Наредба № 28 от 2007 г., според която здрав генетичен материал – мъжки или женски, ембриони, яйцеклетки и зиготи, подготвени за инвитро процедура, трябва да бъде унищожен след смъртта на единия партньор, дори когато приживе е дадено изрично съгласие за извършването ѝ.

Още преди месец, на 31 юли 2017 г., омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до министъра на здравеопазването Николай Петров и до изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по трансплантация /ИАТ/ д-р Мариана Симеонова да бъдат предприети „спешни мерки за промяна на практиката за унищожаване на яйцеклетки, сперматозоиди и зиготи, при необходимост и чрез нормативни промени“. Манолова е категорична, че прилага нето на разпоредбата, при липса на императивно нормативно основание, нарушава правата на гражданите, несправедлива е и не подпомага преодоляването на демографската криза.

До препоръката на омбудсмана се стигна, след като на 24 юли т.г., с молба за съдействие към институцията се обърна г-жа Ася Йорданова. В жалбата си тя посочва, че въпросният подзаконов нормативен акт пречи да бъде реализирана нейната и на внезапно починалия ѝ при трудова злополука съпруг мечта – да имат деца. Приживе тя и съпругът ѝ задействат процедура по инвитро оплождане във водеща клиника, която са финансирали с 5000 лв. За съжаление, на 13 юли т.г., мъжът на г-жа Йорданова загива. Това обаче не отказва жената от борбата ѝ да си има дете.

„Той много желаеше да има деца и е мой дълг да изпълня мечтите му“, пише Ася Йорданова в жалбата си до омбудсмана. Тя разказва, че докторът, който моли да ускори процедурата по имплантиране на ембрионите, я е повикал, за да подпише искането за тяхното унищожаване.

На 8 август 2017 г. в институцията на омбудсмана е получен отговор от Изпълнителната агенция по трансплантация, в който се казва, че още през 2016 г. ИАТ е изготвила предложение до Министерството на здравеопазването /МЗ/ за промяна на Наредба № 28, в частта, касаеща „основателни причини за изтегляне и унищожаване на яйцеклетки, сперматозоиди и ембриони“.

След излъчен материал по БТВ зам.-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков обяви, че МЗ стартира веднага промяна в наредбата, която обаче минава през задължително едномесечно обществено обсъждане. Едва след това, тя може да стане факт.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *