Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество Последни новини

Увеличават се кражбите на ток

Увеличават се високотехнологичните кражби на ток, сочат данните на енергодружествата в страната.

ЧЕЗ вече се оплака миналата седмица за кражбите и хитростите на потребителитеи и как всъщност по-често се краде ток в елитните квартали на София, предаде bTV.

При „Енерго-про” положението е същото – наблюдават се високотехнологични манипулации на електромерите.

Рекордьорите в областта обаче са предимно ромските села Каменар и Синдел.

До юли 2017 г. от „Енерго-про” са разкрили 2220 случая на кражба на ток, а откраднатата енергия е 11 800 МВтч.

При потребителите на ЕВН рекордьор в кражбите не електроенергия е Стара Загора, където стойността на откраднатата енергия е 273,2 хил. лв. за период януари – юли.

В помощ срещу крадците на ток компанията използва т.нар. дистанционни електромери, които водят ЕВН директно на адреса на крадеца.

Например дистанционният електромер на апартамент в престижен квартал на Стара Загора е подал сигнал за кражба на ток към системата на ЕВН, но в жилището не е бил открит никой. Според показанията на електромера в момента на проверката в апартамента не е работел нито един електрически уред, дори и хладилник. Дали тези данни верни показва специално устройство за проверка, наречено „еталон”. Еталонът измерва паралелно с електромера преминаващото количество електроенергия. Знак, че електромерът е манипулиран е разминаване на данните между двете устройства с повече от два процента. При този апартамент е отчетена разлика от близо 95%.

Проверяващите са свалили манипулираното устройство и са го заменили с ново. Казват, че получават сигнали за организирани групи от хора, които срещу заплащане ще манипулират електромерите. Сваленото устройство се изпраща за тестове в лаборатория.

Ако резултатите се потвърдят, абонатът е заплашен от глоба – три сметки за ток със задна дата, които се изчисляват по определена формула.

От ЕВН признават, че софтуерът на подменения електромер също може да бъде манипулиран, но съветват абонатите да не го правят, защото отново ще бъдат хванати в рамките на един час.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *