Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество Последни новини Правителство

Радев отказа да преименува ”Мусала” на ”Иван Рилски”

Президентът Румен Радев отказа да преименува най-високия връх у нас и на Балканите „Мусала“ на „Иван Рилски“. Това съобщиха от Областната управа на София.
Името „Мусала“ се предполага, че е турско арабско, а Свети Иван Рилски е най-почитания български светец и покровител на народа ни. Това е един от аргументите, с които е поискано преименуването.

Предишният президент Росен Плевнелиев също отказва да именува една от най-големите ни природни и туристически забележителности на най-обичания от народа ни светец.

Това става ясно от писмо, изпратено до Областния управителна Софийска област Илиан Тодоров, подписано от Цвета Тимева – секретар по регионално развитие и председател на Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места към президента.

Членовете на Комисията са единодушни, че няма да подкрепят предложението на Областния управител, като в мотивите си изтъкват нуждата от „широк кръг консултации, включително с експерти и специалисти“, както и от „сериозен обществен дебат“.

Друг мотив за отказа е неизяснената етимология на името Мусала и липсата на еднозначни и категорични мнения.

От комисията аргументират отказа и с това, че промяната на името щяла да наложи промяна на наименованието навсякъде, където то фигурира – в документи, карти, справочници и др., каквато изрична необходимост към момента не била налице.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *