21.07.2024

Валери Симеонов прави щабове и в зимните курорти

В зимните курорти също ще работят координационни щабове по туризъм през зимния туристически сезон, съобщи вицепремиерът Валери Симеонов.
Симеонов коментира, че в този си вид координационните щабове, които са тежко административно формирование, не е необходимо да работят цяла година. По думите му най-важното, което се постига в тези три месеца съвместна работа, е, че хората свикват да работят един с друг и да си помагат.

До момента варненският координационен щаб по туризма може да бъде даден пример за цялата страна, каза още вицепремиерът след заседание на щаба. По думите на Симеонов резултатите са изключително впечатляващи.

През лятото вицепремиерът, заедно с екипи на НАП, полицията и Агенцията по храните, направи няколко проверки на заведения по Южното Черноморие.

През юни и юли събираемостта на ДДС е с 14 милиона лева повече спрямо миналата година. За август още не са готови резултатите, те ще са ясни до 14 септември, посочи Симеонов.

Вицепремиерът отчете, че към настоящия момент няма констатирано на нито един плаж нарушение в показателите на морската вода. Освен това няма нито хранителни натравяния, нито инфекциозни епидемии. Според него това показва по-високо качество на туристическата услуга.

Констатацията на всички институции е, че бизнесът вече е по-дисциплиниран, каза Симеонов. Той обобщи, че благодарение но проверките има по-висока събираемост на данъците, по-стриктно спазване на изискванията и нормативната база.

Валери Симеонов коментира, че по Южното Черноморие има много сериозни проблеми с прилагането на наказателните постановления и отхвърлянето на актове от Бургаския административен съд. Той даде пример със затварянето на заведения.

Във Варненско от 220 затваряния на заведения от НАП, 90 са реално оставени в сила, 24 са отхвърлени, а останалите даже не са обжалвани.
В Бургас от около 120 затваряния на заведения реално запечатани са останали само 12, допълни вицепремиерът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *