Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество Последни новини

”Просвета”: Проваля се едно добро начинание

Издателска група „Просвета“ обяви, че е готова да не разпространява черно-белите учебници за 8. клас като се позова на масовата кампания срещу тези учебници.
Издателството обаче категорично отхвърли обвиненията, че тези учебници внасят социално разделение между децата.

От „Просвета“ заявяват, че истинската цел на черно-белите учебници е: да се осигури право на избор на родителите и децата, да се намали с повече от 50% тежестта на учебниците, да се използва екологична хартия, което спасява от изсичане хиляди дървета, както и да се намали цената с 30%.

Издателството отбелязва, че е осигурило и електронен учебник в пакет към всеки черно-бял учебник.

„Съжаляваме, че едно добро начинание е на път да се провали“, заявяват от издателство „Просвета“.

По-рано министърът на образованието Красимир Велчев обяви, че разпространението на черно-белите учебници ще бъде спряно.

По думите му това е „неуместна политика на едно конкретно издателство“, която влизала в пълно противоречие с идеята за равен достъп до образованието.

Той обеща да бъде променена и наредбата, която бе определена от омбудсмана Мая Манолова като скандална и дискриминираща.

Тази наредба е нова и за първи път допускаше издаването на учебници в цветен и черно бял вариант.

Коментирате в социалните мрежи по казуса са полярни. Едни ги приемат като учебници за бедни и богати, а другите – като право на избор, така както всеки взима решение дали да купи нови учебници, употребявани или преснимани.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *