Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Здраве Изборът на редактора Красота & Здраве Любопитно Най-четени

Обезводняването е опасно за шофьорите

За шофьорите е толкова опасно да карат обезводнени, колкото под въздействието на алкохол, предупреждават британски експерти.
През лятото оводняването на организма често е трудно, особено по време на дълъг път. Шофьорите обаче не трябва да сядат зад волана, ако не са се запасили с достатъчно течности, пише БТА.

Проучване, направено във Великобритания от компания Лизинг опшънс показва, че над две трети (67%) от водачите на МПС не разпознават симптомите на обезводняване – забавени реакции, понижено внимание, мускулни крампи.

Шофьорските грешки са причина за над две трети (68%) от катастрофите във Великобритания.

С потенциално отслабване на вниманието и концентрацията, причинени от обезводняване, шофьорите стават опасни зад волана.

Здравните власти препоръчват да се пият около два литра вода дневно. Авторите на настоящото проучване обаче са установили, че 37% от участниците пият само по един литър, а 18% – под литър на ден.

Допитването е установило също, че според 84% от водачите на МПС шофирането в нетрезво състояние е много по-опасно, отколкото в обезводнено състояние.

Изследване на специалисти от университета на Лъфбъро обаче показва, че по отношение на шофирането дори лекото обезводняване се равнява на каране с алкохолно съдържание в кръвта над допустимия лимит.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *