Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

Тръмп иска среща на високо равнище за реформи в ООН

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предвижда да организира на 18 септември среща на високо равнище в Ню Йорк с цел да се реформира ООН.
Това казаха дипломати, цитирани от Франс прес и БТА.

На тази дата се предвижда да бъде приета политическа декларация, ден преди началото на годишното Общо събрание на ООН на ниво държавни и правителствени ръководители.

Това ще е първото Общо събрание на Доналд Тръмп както и за френския президент Еманюел Макрон, както и за Антониу Гутериш в качеството му на нов генерален секретар на световната организация.

В подготвения документ има десет заявления и ангажименти. Целта му е да подкрепи вече задействания от Гутериш процес на реформи, за да може ООН да стане „по-ефикасна и резултатна“ според точка втора от текста.

Документът, който Вашингтон е споделил с петнадесетина страни от всички континенти като Канада, Великобритания, Китай, Сенегал и Йордания, но не и Франция, подчертава в точка шеста необходимостта да се намалят дублиранията в множеството служби на ООН.

Текстът, който не е с обвързващо действие, настоява в точка девета върху необходимостта генералният секретар на ООН да постигне „конкретни промени“ в системата на организацията за по-добрата й работа областите на хуманитарната помощ, икономическото развитие и мира.

САЩ са най-големият приносител в бюджета на ООН. Те поемат 28,5 процента от бюджета й за мироопазващи операции, който е 7,3 милиарда долара, и 22 процента от бюджета й за функциониране, който достига 5,4 милиарда долара.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *