Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

Северна Корея се похвали с водородна бомба

Официален Пхенян съобщи за успешно извършен ядрен опит с водородна бомба.
Корейска народнодемократична република (КНДР) обяви, че е направила успешен опит с водородна бомба.

Съобщението бе направено днес в ефира на централната телевизия на КНДР. Отбелязва се, че водородният заряд, с който е направен днешният опит, може да бъде качен на междуконтинентална балистична ракета.

Броени часове след шестия севернокорейски ядрен опит говорителка обяви в ефира на централната телевизия на КНДР, че „опитът с водородната бомба е преминал напълно успешно“,

Службата за геоложки наблюдения на САЩ съобщи, че е регистрирала земетресение с магнитуд 6,3 и дълбочина 0 км в КНДР-свидетелство за възможен силен взрив.

Китайските власти също съобщиха, че са засекли земетресение с магнитуд 6,3 в Северна Корея, като го определиха като „предполагаема експлозия“, предизвикана от човешка дейност.

Епицентърът му е бил усетен на 55 километра северозападно от град Кимчхък, разположен на територията на провинция Северен Хамгьон.

Липсват засега данни за жертви или нанесени щети. Причина за предишни трусове в региона бяха ядрените тестове, провеждани от Пхенян. Затова и от американския геофизичен институт смятат, че земетресението се дължи на експлозия, предизвикана от човешка намеса.

Според Сеул и Токио Северна Корея вероятно е извършила нов, шести ядрен опит. Епицентърът на труса е бил фиксиран близо до полигона, където Пхенян вече е извършвал ядрени опити.

Китайската сеизмологична служба съобщи малко по-късно за второ земетресение в Северна Корея с магнитуд 4,6 на дълбочина нула силометра, осем минути след първия трус, и го определи като „колапс“.

Самолетите на силите за самоотбрана на Япония са били изпратени към района на Японско море, където са измерили равнището на радиоактивните частици в атмосферата.

Малко по-късно японското правителство потвърди, че КНДР е извършила нов ядрен опит.

„Правителството потвърждава, че Северна Корея е извършила ядрен опит, след като проучи информациите от метеорологичната агенция и други институции“, заяви пред журналисти министърът на външните работи на Япония Таро Коно.

Той определи опита като „пораждащ изключително силно съжаление“.

Според председателя на парламентарната комисия по отбраната на Южна Корея земетресението вероятно е било резултат от взривяването на 100-килотен заряд, който е четири до пет пъти по-голям от бомбата, хвърлена над японския град Нагасаки през 1945 година.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *