Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Уволниха директора на СМГ

Директорът на Софийската математическа гимназия Антони Стоянов беше уволнен днес.
„Комисия от Регионалното управление по образованието в София-град (РУО) връчи днес заповедта за уволнение на Софийската математическа гимназия Антония Стоянов.

Той дълго време се е запознавал, по думите на моите колеги, със заповедта, след което в негово присъствие, защото се е отказал да се разпише, заповедта му е връчена в условията на отказ, пред свидетели и комисията от РУО-София“, съобщи на брифинг началникът на РУО- София Ваня Кастрева, цитирана от БТА.

Тя уточни, че заповедта за уволнение на директора на СМГ влиза в сила от днес, според разпоредбите на Кодекса на труда.

Утре трябва да има временно управляващ на длъжността директор на СМГ, а конкурс за избирането на нов директор ще бъде организиран по-късно, съобщи Кастрева

Новият директор ще изясни казуса с уволнената учителка Петя Тодорова, заяви още началникът на РУО-София.

На сайта на РУО-София е публикувана вече информация за свободно място за временно изпълняващ длъжността директор на Софийската математическа гимназия, който ще назнача аз, обясни Ваня Кастрева и отбеляза, че това трябва да стане бързо, защото остава малко време до началото на новата учебна година.

Кандидатите за изпълняващ длъжността директор на СМГ трябва да имат минимум пет години педагогически стаж и педагогическа правоспособност, като те могат да не са само от СМГ.

Конкурсите за директори на училища се обявяват на друго ниво – за целия регион или за цялата страна, а към настоящия момент конкурси за директори няма обявени, каза Кастрева.

Тя заяви, че „г-н Стоянов е в пълното си право, след като не пожела сам да подаде своята оставка, да обжалва тази заповед пред съда“.

За да бъде обявен конкурс за директор на СМГ, „първо трябва да приключи съответното дело, ако има такова“, обясни Ваня Кастрева.

Тя каза, че сега има процедура, според която училищните печати и ключове, и училищната документация трябва да бъдат предадени на училищна комисия.

Уволнението на Антони Стоянов идва след като миналата седмица започна процедура за дисциплинарно наказание за директора на СМГ. Проверка на РИО откри 15 нарушения, в резултат на което беше задвижена наказателната процедура.

Скандалът около директора на СМГ Антони Стоянов избухна след уволнението на Петя Тодорова, която дълги години преподава в гимназията, и не поднови договори на други учители. Според Стоянов Тодорова е навредила на имиджа на училището с подписването на документ за състезание, в който ученици от СМГ не били класирани. По думите на Антони Стоянов, с подписа си Петя Тодорова съзнателно ощетила най-силните ученици в България.

Преди десетина дни от РУО-София поискаха оставката на Стоянов, учители, родители и ученици се обявиха в негова защита, а други учители пък заявиха, че „няма да влязат на 15 септември, ако Стоянов още е директор“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *