Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Румен Радев: Електронното гласуване ще създаде ясен регламент

Въвеждането на електронното гласуване ще повиши възможностите на българите за участие в изборния процес.
То ще създаде ясен регламент, по който сънародниците ни в чужбина да бъдат съпричастни към провеждащите се в България избори.

Това беше общата позиция на държавния глава Румен Радев и председателя на Централната избирателна комисия /ЦИК/ Ивилина Алексиева, които разговаряха днес на „Дондуков“ 2.

Президентът Радев изрази очакването си технологичният модел за дистанционно електронно гласуване да предостави гаранции, че изборите ще протичат честно, без фалшификации и основания за компрометиране на електронното гласуване.

„Изключително важно е да се преустановят случаите на гласуване под натиск, купеният и контролиран вот независимо дали това става в България или в чужбина“, подчерта Румен Радев.

Президентът поздрави Ивилина Алексиева за прозрачното и честно организиране от ЦИК на изборния процес през последните години, което се признава и от страна на международните наблюдатели.

По време на срещата председателят на ЦИК запозна държавния глава с предприетите действия за въвеждане на дистанционно електронно гласуване в България. Тя подчерта, че се проучват добрите световни практики, както и рисковете в тази област, и до края на т.г. предстои да бъдат проведени три симулации на електронно гласуване в България.

На основата на изготвения анализ ще бъде създадена българската система за дистанционно електронно гласуване, която ще бъде експериментално проверена на три последователни избори у нас през 2018 г. Очаква се системата да бъде напълно готова за провеждането на изборите за български представители в Европейския парламент през 2019 г.

Румен Радев прие поканата на Ивилина Алексиева да открие конференцията на Асоциацията на избирателните комисии от Европа /АСЕЕЕО/ „Съзнателните гласоподаватели в дигиталната епоха“, домакин на която е българската ЦИК на 9 и 10 ноември т.г.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *