Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Последни новини Свят

Жертви и опустошения след урагана „Ирма“ (видео)

Ураганът „Ирма“, който е една от най-силните бурии в Атлантическия океан през последния един век, премина през северните карибски острови.

Най-малко 7 души са загинали на френските острови Сен Мартен и Сен Бартелеми, както и на малкия карибски остров Барбуда, който е почти изцяло разрушен.

Там живеят около 1800 души. Министър-председателят прелетя с хеликоптер над острова. Летището е разрушено, а над 90% от сградите имат щети. Около 30% от тях са напълно срутени.

Скоростта на вятъра на островите е над 260 км/ч, а поривите са до 380 км/ч. Само за няколко часа са паднали валежи колкото е нормата за три месеца.

Заради вятъра морското ниво се е повишило с 5 м, а вълните са достигали 12 м.

Стихията, която е от най-високата пета степен, се движи на северозапад и вече връхлетя Пуерто Рико. До два дни се очаква да достигне американския щат Флорида.

Ураганът е с диаметър от 675 километра – погледнат от горе изглежда като чудовище. Флорида от край до край е 225 километра, което означава, че „Ирма” може да потопи и двете крайбрежия на щата. Ето защо хората се притесняват. Обявена е задължителна евакуация за хората в Маями.

https://www.youtube.com/watch?v=Et31PGoGM30

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *