Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Последни новини Спорт

Разкриха международна корупционна схема за закупуване на гласове за олимпиадата в Рио

Бразилските и френските власти обявиха, че са разкрили международна корупционна схема за закупуване на гласове за присъждането на летните олимпийски игри през 2016 г. на Рио де Жанейро, съобщава Фокус. Операцията е довела до обиск на бразилската полиция в жилището на Карлос Алберто Нусман, шеф на местния олимпийски комитет и председател на Комисията по организирането на игрите в Рио. Паспортът му е конфискуван.

Полицията обискира и централата на комитета, откъдето са иззети документи. 75-годишният Нусман се яви след обиска в полицията, за да бъде разпитан. Според бразилските власти има силни индикации, че той се е намесил при закупуването на гласовете на африкански членове на МОК, за да бъде избран Рио за домакин на Игрите. Нусман е обвиняван, че се опитал да помогне при купуването на гласа на Ламин Диак, бивш шеф на международната лекоатлетическа асоциация и член на МОК.

В рамките на разследването бяха издадени 11 заповеди за задържане на хора в Бразилия и във Франция. Нусман е бивш играч по волейбол и е шеф на Бразилския олимпийски комитет в продължение на две десетилетия. Той е част и от комисията за координиране на игрите в Токио през 2020 година, даваща съвети на организаторите как да се подготвят за събитието.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *