Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Коментари Най-четени Общество

Кога интернет се превръща в капан за децата ни?

„Родителите просто връчват едно устройство в ръцете на детето си, без да са го подготвили достатъчно и с това смятат, че интернет им решава проблема, да са малко спокойни и да си починат след работа. Истината е, че родителят, е хубаво, поне в първо време да бъде с децата си в интернет, да им покаже хубавите места и съответно, как да се справят с лошите. Пак е въпрос на доверие и взаимност, която да се изгради между родителя и детето“. Това каза в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия експертът по онлайн комуникации Жюстин Томс.

„Смятам, че е хубаво да знаем, къде са нашите деца, на какви игри играят, какво правят в този интернет“, допълни тя. „Искам да кажа, че интернет е може би последният бастион на свободата, на свободата на словото и на свободата на изразяването. Тук, по-скоро, искам да обърна внимание на нещо съвсем различно. Когато казахме, че родителите трябва да подготвят децата си, аз искам да попитам – кой подготвя родителите? Тъй като родителите, в интерес на истината, в огромния случай, са виновни за навиците на децата си. Те копират поведението, под една или друга форма. И, когато те не ги заведат в светлите кътчета на интернет, самички, то по всяка вероятност е, защото те самите не знаят, кои са. Така че, по-скоро от там трябва да тръгва дървото от решения, буквално“, коментира от своя страна експертът по киберсигурност Спас Иванов.

„А, колкото до ограниченията, или не, когато един родител не е сигурен, какво трябва да направи, как да постъпи, кое е полезно за детето му или не е, има в интернет безкрайно количество инструменти, които изцяло автоматично, изцяло, благодарение на това, че са анализирани хиляди и милиони сайтове, по някой път, с тяхното съдържание, могат да дадат съвет на децата и на родителите, къде, какво да посещават и какво да не посещават, при това изцяло автоматично“, каза още Иванов.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *