Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора

Човекът продължава да еволюира

Биолози от Колумбийския университет в Ню Йорк установиха, че човекът продължава да еволюира. Налице е естествен подбор сред съвременни популации хора.
Оказало се, че за няколко десетилетия в резултат на естествения подбор се понижила честотата на гени, свързани със склонността към тютюнопушене и с болестта на Алцхаймер, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА.

Специалистите стигнали до тези заключения въз основа на резултатите от щирокомащабно изследване, обхванало данни за геномите на над 210 000 души в САЩ и Великобритания.

Било констатирано, че генетични аномалии, свързани с болестта на Алцхаймер и тютюнопушенето, са по-рядко срещани сред хората с дълга продължителност на живота.

Освен това онези, които живеят по-дълго, е по-малко вероятно да са носители на генни мутации, свързани със сърдечни болести, високо ниво на холестерола, затлъстяване и астма.

Резултатите навеждат на мисълта, че хората все още са повлияни от естествения подбор, като тези с по-дълга продължителност на живота е по-вероятно да предадат на следващото поколение лишените си от мутации гени.

„Това е едва доловим сигнал, но открихме генетични доказателства, че е налице естествен подбор сред съвременни популации хора“, заяви експертът по еволюционна генетика Джоузеф Пикрел от университета.

Напредъкът в технологиите за геномен анализ позволил на учените да проследят промените в генетичните „подписи“ сред големи групи хора.

По-рядко срещан сред жените, прехвърлили 70-те, е генът ApoE4, свързан с болестта на Алцхаймер. Учените открили също значително намаляване на честотата на гена CHRNA3, свързан с тютютнопушенето сред мъжете.

Фактът, че е открита силна взаимовръзка между продължителността на живота и само две генни мутации, показва, че хората вероятно са „се освободили“ от други генни вариации чрез естествения подбор.

Резултатите от изследването са публикувани в PLoS Biology.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *