21.07.2024

Граждани на ЕС се депортират от Великобритания

Броят на гражданите от ЕС, депортирани от британското правителство след гласуването за Брекзит, се е увеличил значително въпреки обещанията за спазване на права
Това пише „Индипендънт“ в ексклузивен материал, цитиран от БНР.

Анализ на данни на правителството показва, че за първите три месеца на 2017 година са извършени 26% повече принудителни връщания на хора, отколкото за същия период предишната година. За последните 12 месеца от Великобритания са депортирани около 5000 европейски граждани.

Анализът идва, след като миналата седмица изтече информация, че министерството на вътрешните работи има планове да ограничи чувствително имиграцията от Европа след Брекзит. А вчера бившият премиер Тони Блеър призова за нови строги мерки за обуздаване на имиграцията, което да промени мнението на гласоподавателите за Брекзит и да не се стигне до излизане от ЕС.

Защитници на човешките права във Великобритания заявиха за „Индипендънт“, че много от актовете на депортиране са незаконни, а лейбъристите нарекоха данните позор за Великобритания, който може да направи преговорите за Брекзит по-трудни. Срещу някои от депортиранията вече текат дела в британски съдилища.

Великобритания ще отмени свободното движение на работна сила веднага след Брекзит и ще въведе мерки за ограничаване на броя на по-нискоквалифицирани мигранти от ЕС, стана ясно от правителствен документ преди дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *