Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора Политика Правителство

Съдебният съвет избира председател на ВАС

Висшият съдебен съвет избира днес нов председател на Върховния административен съд.
Кандидатите са двама – Георги Чолаков и Соня Янкулова – и двамата съдии във ВАС.

Чолаков е номиниран от 79 съдии. Той има над 25 години общ юридически стаж, от които над 10 години като съдия. Постъпва в съдебната система през 1992 г. като стажант-съдия в окръжния съд в Сливен, а от 20 юли 92-ра е съдия в Районен съд – Котел, който оглавява по-късно. В периода 1993 г. – 1995 г. е председател на районния съд Сливен, след което работи като адвокат. От 2007 г. е съдия, а впоследствие става заместник-председател на административния съд в града. След това за три години е нотариус.

От 1 юли 2013 г. е председател на Второ отделение във ВАС.

Кандидатурата на Соня Янкулова е предложена от трима членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Тя има над 32 години юридически стаж, от които над 21 години като съдия.

В периода 1982-1983 г. е стажант-съдия в Софийския градски съд, след което работи като юрисконсулт и инспектор до 1988 г., когато става районен съдия в Трети районен съд в столицата. После е заместник-председател на Софийския градски съд, където става ръководител на първото в страната самостоятелно обособено административно отделение. От 1998 г. е съдия във ВАС, а в периода 2001-2008 г. е заместник-министър на отбраната, след което става заместник-министър на вътрешните работи. От 2009 г. и до настоящия момент е съдия във Върховен административен съд.

За да има избран кандидат, са нужни 17 гласа от всички 25 членове на ВСС. Изслушването започва в 10.00 часа.

Ако не бъде избран нов председател на ВАС, с избора му ще се заеме новият състав на ВСС.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *