18.07.2024

Щетите от Харви и Ирма са за близо 300 милиарда долара

По първоначални изчисления, щетите, нанесени от ураганите Харви в Тексас и Ирма във Флорида, приближават 290 милиарда долара.
По оценки на специализирания сайт AccuWeather общите щети от ураганите Харви и Ирма могат да струват на американската икономика до 290 милиарда долара.

Ураганът Харви, който удари Хюстън миналия месец и беше придружен от рекордни валежи и наводнения, според експертите на AccuWeather, е едно от най-скъпите климатични бедствия в САЩ.
Изглежда Ирма няма да остане по-назад.

Тропическият ураган Ирма избра най-неблагоприятния път – през Карибските острови и последващ завой към Флорида.
При придвижването си до остров Куба той отслабна до трета категория по 5-степенната скала на Сафир-Симпсън, но след това, преминавайки през топлите води на пролива Флорида (до 31 ° C), отново се засили до 4-та категория.

Излизайки над материка и откъснат от източника си на енергия – топлите тропически води, той отслабна до първа категория.

Отличителна черта на Ирма е много широкото поле на вятъра. Ураганните ветрове се разпространяваха на 95 километра от центъра, главно в западния сектор, а бурните ветрове покриваха радиус от 665 километра.

Американските синоптици обявиха, че Ирма е най-разрушителният ураган в историята на държавата, съобщи „Вашингтон пост“.

Смята се, че ураганът Ирма е сред най-мощните урагани в историята на човечеството.

При най-силната си фаза ветровете в Ирма достигнаха 296 километра в час, надминавайки доскорошните прочути лидери Катрина, Андрю и Камила, при които максималната скорост на ветровете беше 280 км/час.

„Ние считаме, че размерът на щетите, причинени от урагана Ирма, е около 100 милиарда долара.
Така Ирма ще се превърне в един от най-скъпите урагани на всички времена и народи. Щетите са равни на 0,5% от БВП на САЩ в размер на 19 трилиона долара“, заяви ръководителят на AccuWeather Джоел Майърс.
„Освен това изчислихме, че ураганът Харви ще бъде най-скъпата катастрофа в историята на САЩ. Размерът на щетите, причинени от него, е 190 милиарда долара, или 1% от БВП.

Общият размер на щетите, причинени от двата урагана, според AccuWeather, се равнява на 1,5% от БВП, което съответства на естествения ръст на икономиката от средата на август до края на четвъртото тримесечие, допълни Майърс.

AccuWeather е взел предвид финансовите разходи, включително щетите за бизнеса, нарастващата безработица, щетите на инфраструктурата, загубите на реколта, щетите на имущество и по-високите цени на горивата.

„Някои от загубите ще бъдат покрити от застраховки, а някои няма да са, така че загубите ще бъдат усетени в различни форми от милиони хора“, каза още Майърс. „Милиони граждани вече са евакуирани, така че животът им вече е засегнат и те са понесли разходи от един или друг вид“, добави още метеорологът..

Преди Харви да удари Тексас преценките за предстоящите щети, които той би причинил, бяха за около 160 милиарда долара.
В крайна сметка, след преминаването му сумата надмина прогнозите с почти една четвърт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *