Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Здраве Изборът на редактора Красота & Здраве Най-четени Общество

Нов вирус ни атакува през есента и зимата

През предстоящия есенно-зимен сезон се очаква пандемичният грип „Калифорния“, познат още като свински грип, да бъде изместен от нов вирус „Мичиган“. Той е от тип А и е изолиран за първи път през 2015 година“. Това заяви в сутрешния блок на България Он Ер главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

„Характерът на заболяването е сходен с обичайните грипни състояния. В Австралия, където в момента бушува грипният щам, най-засегнати са хората на възраст над 80 години и децата между 5 и 10 години. Затова при тях ваксините са задължителни“, посочи д-р Кунчев.

Той обясни, че още през септември и октомври, с резките температурни промени, летните вируси се изместват от есенно-зимните. А в България първите грипни щамове обикновено биват изолирани в края на месец октомври и началото на ноември. Пикът на заболеваемост пък е по време на празниците, като в края на януари настъпва епидемия.

„Миналата година обаче това се случи месец по-рано. Когато става въпрос за грип изненади винаги са възможни“, категоричен бе д-р Ангел Кунчев.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *