Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Народното събрание отваря врати за гражданите

Народното събрание отваря врати за граждани в рамките на инициативата Европейски дни на наследството, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Сградата на законодателната институция ще може да бъде посетена в събота от 10.00 до 17.00 часа. За втори път Народното събрание участва в инициативата Европейски дни на наследството, организирана от Столичната община и Министерството на културата със съдействието на френското посолство и Френския институт в България.

В 10.00 ч. заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева посрещна първите посетители в сградата, обявена за паметник на културата от национално значение през 1955 г.

Гостите ще могат да разгледат пленарната зала, кулоарите и постоянната експозиция, свързана с историята на законодателната институция.

Председателят на парламента Димитър Главчев ще разговаря в 16.30 ч. с последните посетители в пленарната зала на Народното събрание.

Той ще покани най-младите и най-любопитни сред тях в кабинета на председателя, ще им разкаже за дейността на институцията и ще отговори на техни въпроси.

Проектът на сградата на Народното събрание е на архитект Константин Йованович, представен е през май 1884 г., а през ноември същата година е поставено началото на строежа на зданието. Изграждането и обзавеждането продължава до 1886 г.

Между 1896 и 1899 г. се построява двуетажно крило от северната страна на сградата с помещения за канцеларии и архив на Народното събрание, а през 1925 г. започва изграждането на триетажно северно крило с чакалня, кулоари и архив.

Инициативата Европейски дни на наследството се подкрепя от Съвета на Европа и от Европейската комисия и се провежда всяка година през септември. Първите дни на културното наследство са организирани през 1984 г. във Франция.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *