25.07.2024

дете, лекар, болница

Децата и хронично болните не трябва да са освободени от потребителска такса, смятат от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Според личните лекари, редът за децата трябва да е като при пенсионерите – такса от 1 лева, а остатъкът до 2.90 лв., колкото е официалната потребителска такса, да се поема от Министерството на труда и социалната политика.

„И до момента държавата не осигурява децата с пълния размер на здравноосигурителната вноска“, напомнят от сдружението в становище за бюджета за догодина, пратено до премиера Бойко Борисов, здравния министър Николай Петров и управителя на НЗОК Камен Плочев.

Институциите трябва да покриват и част от таксите на сега освободените от тях хронично болни, смятат още личните лекари. Те предлагат пациентите да не плащат потребителска такса само при прегледите, свързани със заболяването им, „а за заболявания извън тях да се фиксира брой прегледи, като в тези случаи таксата се покрива от институцията, създала привилегията. В останалите случаи лицето да заплаща потребителска такса“, пишат от сдружението.

Те искат още в бюджета на здравната каса догодина да са предвидени 225 милиона лева за първична извънболнична медицинска помощ, което ще е 6.7% от очаквания бюджет на касата за 2018 г., или ръст от 0.1% спрямо тази година.

„Предложеното увеличение ще се разпредели пропорционално и е съобразено с общоприетите национални приоритети – детско здравеопазване, ваксинопрофилактика, профилактични прегледи, наблюдение на хронично болни“, пишат джипитата.

Те искат леко увеличение на т.нар. капитация – сумата, която получават за всеки записан при тях пациент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *