Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Политика

Манолова: Забранете двойния стандарт на стоките

Двойният стандарт в качеството на храните от Европейския съюз е не само дискриминация, а и обида за българските граждани.

Това е нарушение на равнопоставеността на европейските граждани и подкопава самата идея на ЕС.

Това каза омбудсманът Мая Манолова при откриването днес на широка обществена дискусия под наслов „Европа на два стандарта при храните – защитени ли са правата на българските потребители“, посветена на разликите в качеството на храните в държавите от Западна и Източна Европа, съобщи БТА.

По думите на Манолова в момента сме изправени пред заплахата към „Европа на две скорости“ да се добави „Европа на два стандарта“.

В дискусията участват български евродепутати, посланици на държавите членки на ЕС, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, народни представители, председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, ръководството на Българската агенция по безопасност на храните, представители на браншовите организации, на производителите, неправителствени организации и експерти в областта.

Идеята на дискусията е да се набележат решения за предотвратяване на проблема с двойния стандарт при храните от една и съща марка с различни съставки и различна цена, което дискриминира потребителите от Източна Европа.

Най-често потърпевшите у нас са децата и подрастващите, които са обичайните потребители на храни с двоен стандарт.

Омбудсманът Мая Манолова представи и конкретни продукти с драстични разлики в съставките и цените. В конкретна марка детски храни, за които са получени най-много запитвания и жалби, изследването е показало намалени или същите количества съставки, но със значително по-висока цена от тази, на която храната се продава например в Берлин, обясни Мая Манолова.

Същото важи за детски шоколади, плодови и газирани напитки, в които много от съставките са подменени с такива с по-лошо качество, като например глюкозен сироп вместо захар и др.

На участниците във форума бе предложен проект на декларация, която призовава европейските институции да приемат законодателство срещу двойния стандарт. Документът ще бъде внесен в Европейския парламент по време на изслушване по темата в края на септември, уточни омбудсманът.

Манолова предложи да се създаде законодателна рамка, в която на първо място – да се забрани предлагането на стоки с една и съща марка, но с различно съдържание в отделните страни.

На второ – да се създаде единен орган за контрол и предвиждането на сериозни санкции за нарушителите на тези правила. Предложението на омбудсмана подкрепи в конферентна видеовръзка и еврокомисарят Мария Габриел, която твърдо се обяви против двойните стандарти. Според нея търсенето на решения по проблема трябва да е плод на общи усилия – на власт, бизнес и общество, които да действат заедно и в синхрон.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *