14.11.2024

Медицинското училище на Аделаидския университет публикува откритието на свои изследователи, че злоупотребата с изкуствени подсладители може да повлияе върху реакцията на организма на захарта. Това на свой ред повишава риска от развитие на диабет от втори тип. В изследванията са участвали 27 души, пише UPI.com.

Някои от участниците в експеримента поглъщали по три пъти на ден преди ядене капсула с изкуствен подсладител (сукралоза или ацесулфам), а останалите – плацебо. Общата дневна доза на подсладителите била еквивалентна на съдържащата се в малко повече от 1,4 литра диетична напитка. Две седмици по-късно се променила реакцията на организма на доброволците, поглъщащи капсулите с подсладител, към захарта.

Контролната група не показала промяна. Според учените злоупотребата с подсладители може да стане причина за рязък скок на захарта в кръвта на хората след ядене. Това увеличава риска от диабет. Все пак изследователите подчертават, че са необходими допълнителни изследвания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *