Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора Най-четени

1,5 милиона заразени яйца са иззети

Иззетите заразени с фипронил яйца вече са към 1,5 млн. броя. Всеки ден кокошките, третирани със забранения препарат, добавят нови 100-120 хил. яйца и има натрупване на възбранените яйца. Това заяви Румен Порожанов, министър на земеделието и храните пред БТВ.

„В складовете на птицефермата, в която бе открит инсектицида, има 17 петлитрови туби с фипронол – препарат за третиране, който съдържа 2% активно вещество фипронил. Те казват, че са третирали тревни площи във фермата, а две от фирмите гледат кокошките свободно, а не клетково.

Възбранените яйца са били основно за българския пазар, като за Кипър е имало малка бройка около 7000″, коментира министърът.

Порожанов уточни, че фипронилът е забранен за третиране на продуктивни животни-може да се използва за обезпаразитяване на домашни животни – гълъби например.

„Информацията, която дойде от Белгия и Холандия показва, че там се ползва за подсилване на другите препарати. Неслучайно докато там докато не се изясни бяха затворени стотици ферми“, каза той.

Заразените яйца стават опасни за организма, когато човек около 70 кг консумира 70-80 яйца с кратък период около седмица. Министърът добави, че на страницата на министерството ще има качена информация за предприетите мерки и за нивата на опасност, като основната цел е да се върне доверието на хората.

Предстои всички кокошки-носачки над 35 седмици възраст да бъдат унищожени през екарисаж, както и всички яйца и в складовете, и иззетите от веригите. След гаранции за чистотата на фермата ще може отново да заработи.

Порожанов заяви, че фипронилът не е параметър задължителен в изискуемите лабораторните анализи и изследвания, тъй като е забранен.

По повод двойния стандарт в качеството и цените на храните в Европа и у нас Порожанов посочи, че темата вече ще влезе в дневния редна евродепутатите и ще има решения на въпроса.

Според българските анализи е ясно, че 20% от изследваните продукти са с различни съставки. Това не ги прави опасни за здравето и е спазено изискването на опаковката да е посочено какво съдържа продукта.
„Разликата е търсена определено. Мотивите на производителите са били, че искат да се съобразят с предпочитанията на съответния пазар, което не е сериозно. Платежоспособността на българина също не е фактор“, каза той.

Според данните има продукти с 90 до 107% по-скъпи при детските храни

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *