Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

Германия избира нов парламент

Германия е изправена пред ключов избор. 42 партии влизат в битката за Бундестага. Последните допитвания поставят на първо място консервативния Християндемократически съюз на канцлера Ангела Меркел, следван от социалдемократите на Мартин Шулц. Сондажите отреждат трето място за крайнодясната Алтернатива за Германия, предава БНР.

61 милиона и половина германски граждани имат право на глас. Изборните секции ще отворят точно в 8:00 ч., а избирателите ще могат да гласуват до 18:00 ч. местно време. В този час ще бъдат обявени и първите прогнозни резултати.

Двамата основни опоненти – Ангела Меркел и Мартин Шулц – приключиха вчера кампанията с митинги в избирателните си райони. Меркел бе в източногерманската провинция Мекленбург Предна Померания, а Шулц – в западногерманския град Аахен. И двамата поставиха акцента в последния ден преди вота на социалните теми, които вълнуват най-много избирателите.

Когато говорим за социална политика, то ние ще сме най-успешни, когато осигурим работа на хората, така че да могат да си плащат социалните и здравноосигурителните вноски. Постигнахме много, но съвсем не сме доволни, заяви консерваторката Меркел.

Социалдемократът Шулц остана верен на мотото на кампанията си за социална справедливост: Мога от сега да ви кажа: Правителство под мое ръководство ще гарантира еднакви заплати за мъже и жени!

Социолозите очакват победа на канцлера Меркел, но се въздържат от прогнози за формулата на управление. Най-големи шансове има продължаването на широката коалиция от християндемократи и социалдемократи. От резултата на либералите пък зависи, дали Меркел би могла да състави правителство само с тях или ще трябва да привлече и Зелените в т.нар. „коалиция Ямайка“. От началото на лятото тази тройна коалиция управлява северната провинция Силезия Холщайн.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *