Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

Нова смърт на пациентка след отказ за прием от ”Пирогов”

67-годишна жена е починала от сепсис, след като е отказан прием в „Пирогов“ и е насочена към ВМА с диагноза „дискова херния“.
Вечерта на 30 август 67-годишната Петя Илиева рязко се почувствала зле. Преди това се оплаквала от болки в кръста, като по-рано е била диагностицирана с дискова херния, разказа дъщерята на починалата Юлия Бочукова пред Нова телевизия.

„На въпросния 30 август майка имаше болки и отоци в крайниците. Беше трудно подвижна, с обилно потене и ледено студена, както и леко неадекватна, дишаше тежко и говореше забавено“, обясни Бочукова.

Около полунощ тя закарва майка си в „Пирогов“, където лекарката, която ги приема, разтрива краката на Петя и я пита дали ги чувства.

„Мама отговори положително. Тогава лекарката й премери кръвното, което бе много ниско – 80 на 40 и ни каза да вземем кола или айран от вендинг машината в коридора, за да й се вдигне кръвното“, допълва дъщерята.

Тогава Юлия набира по телефона брат си Людмил, който е лекар в САЩ с дългогодишен опит в спешната медицина. Чувайки симптомите, той предполага, че става въпрос за сепсис.

„Всеки ден виждам септичен шок. Трябва да бъде разпознат на момента. Няма как да не го разпознаеш. Хората се чувстват много зле. Аз исках да говоря с дежурния лекар, тя не искаше да говори с мен“, коментира д-р Людмил Лазаров.

По думите му, в момента, в който майка му постъпила в „Пирогов“ е трябвало да влезе в шокова зала. От болницата обаче изобщо отказват да я приемат и изпращат жената във ВМА с обяснението, че не разполагат с дежурен невролог. Диагнозата, вписана от дежурния екип в „Пирогов“ в документите на Петя Илиева е: болки в кръста.

Във ВМА майката и дъщерята са стояли три часа без да получат помощ, твърди Юлия Бочукова. Брат й пък допълва, че майка му е била размотавана от етаж на етаж.

„Правиха й рентгенови снимки, което беше напълно ненужно. Аз бях толкова отчаян вече от ВМА. Неврологът нямаше абсолютно никакъв хабер за какво става въпрос. Извика на консултация някакъв интернист, който изобщо не искаше да говори с мен. В отчаянието си написах диагнозата и какво трябва да се направи на месинджъра. Това, което ми казаха, беше, че съобщението мога да си го навра някъде и че тук в България нещата не стават по този начин“, каза още д-р Лазаров.

Петя Илиева е приета в интензивно отделение на ВМА към 3 часа през нощта и тогава дъщеря й я вижда за последен път. По думите й на сутринта от лекаря, който е бил на смяна разбира, че вече е започнало лечение с антибиотици заради септичен шок, но майка й е починала.

Според д-р Людмил Лазаров, тогава вече е било много късно за тези мерки. Фазата е била много напреднала и по никакъв начин майка му не е могла да бъде спасена.

„Ако е могло да й се помогне, това е трябвало да се случи още в „Пирогов“, категоричен е д-р Лазаров.

От спешния институт обясниха, че през нощта нямат дежурен невролог, затова пациентката е била насочена към ВМА.

„Ако това се случи в Америка и пациент в септичен шок е препратен от болницата, тези лекари не само, че няма да практикуват от следващия ден, а и ще бъдат изправени пред съд и повече пациент няма да видят в живота си“, категоричен бе синът на Петя.

От ВМА започват незабавна проверка по случая.

На 16 септември 74-годишният Спас Добрев почина в Александровска болница, след като лекарите в „Пирогов“ отказаха да го приемат, а екипът на Бърза помощ пристигна на адреса 80 минути, след като съпругата му Евелина подала сигнала.
Заради отказа на дежурния екип от спешния кабинет по кардиология и вътрешни болести в „Пирогов“ да окажат помощ на Добрев, директорът на болницата ги уволни. Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров пък нареди на ИА „Медицински одит“ спешна проверка в двете лечебни заведения.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *